2012. augusztus 8., szerda

Umberto Eco: A prágai temető c. regényének borítója

Még ilyen sem volt a blogon, hogy egy könyv borítójának külön posztot szenteljek. De most már lesz. Umberto Eco ezen regényének különleges borítója van, ezért megéri megnézni kicsit közelebbről.


A képek kattintásra megnyílnak nagyobb méretben is!

A védőborító címlapja és gerince régies ("19. századi") hatású alapot kapott, kopottas bőrre emlékeztet. A fekete fickó és a felirat mindkettőn megegyezik (kivéve a "szlogen" a címlap tetején). Ugyan miért kellett a hatást megtörni a csupasz fehér hátlappal, és a kilométeres ajánlószöveggel? Egyébként belső fülszöveg nincsen.


A címlap fő alakja a fekete fickó, aki egyöntetűen sötét, csupán a cipőjén csillan meg a fény, hogy ne nézzen ki idiótán a lába, és tudjuk, hogy háttal áll nekünk. A cipők között hegyes sétabot. De kit takarhat a hosszú köpeny? Csak nem Simoninit? Nem, nem, főhősünknek kövérebbnek kéne lennie, hisz a könyv tanulsága szerint ha teheti, elég sokat lakmározik, és ez meg is látszik rajta. Nem, ez valaki más. Csak nem egy zsidó?! Ezt döntse el a nyájas olvasó.


Íme, a gerinc kis alakja. De vajon mit rejthet a védőborító? Mit takarhat a fekete fickó alakja, és eco "nemecsek ernős" átlátszó neve?


Magát a pokolbéli ördögöt! A regény lapjain megcsodálhatunk számos eredeti metszetet, köztük Az ördög a XIX. században című becses munka címlapját is, onnan van kiollózva ez a démoni kép. A szerző és a cím lejjebb csúszott. Egyébként a védőborítón a fülszöveget keresve is csak ez a démon vigyorog ránk csillogva: "Haha, én éppen elég vagyok ide!"


Na de az egész borító is efféle sémát követ: a védőborító alatt más-más képek rejtőznek. A címoldal és a gerinc szintén egyezik, a hátsó fehér oldal pedig fekete-fehér csempemintát takar. A borító belső oldala ezt színesben és kisebben folytatja, a csempék szürkéskékes és rózsaszín színben váltakoznak. Csempeminta... a metrók várótermeinek falát néhol csempék borítják. A négyszög alak utalhat a 8 (a teljesség száma) felére, tehát a félkészségre - "a feladat még nincs készen" -, a torz négyzet szintén. A külső oldal azt ígéri, hogy megkapjuk a tényállást feketén-fehéren, belül azonban bonyolultabb a kép. A szürkés szín meghatározhatatlan, a rózsaszín lehet az öröm, illetve a lányok színe. Simonini ki nem állhatja a nőket. Egoizmusa valamiféle derűvel és nyugalommal tölti el.

Mindez nem lehet véletlen.
A sötét alak köpenye az ördögöt, a gonoszt rejti. A védőborítón felirat hirdeti: "Ha nincs ellenség, mivel biztassuk a népet?" (idézet a könyvből). A kettő összejátszik.

Csupa jelkép, utalás ez a borító. De a legszembetűnőbb mégis eco neve, amely arra figyelmeztet: nem kell mindent komolyan venni...


Nézd meg ezeket is: 
Pitiáner hamisító a zsidók ellen - A prágai temető c. regény kritikája
A prágai temető - idézetek


Hogy tetszett a cikk? Értékeld!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése