2012. július 24., kedd

Umberto Eco: A Foucault-inga - idézetek


Hogy a könyvről készült kritikát, melyben több, ebben a bejegyzésben nem szereplő idézet olvasható még, megtekinthesd, kattints IDE

„Lehetséges-e, hogy a valóság nemcsak túltesz a képzeleten, de ráadásul még elébe is megy, vagyis megelőzi, hogy jóvátegye a képzelet által utóbb okozandó károkat?
25. fejezet

Társalgás Garamond úrral, a két kiadó vezetőjével, részlet:
„          - Jó, de mi közük az X-sugaraknak a fémekhez? – kérdeztem.- A rádium, az nem fém?- De, azt hiszem.- Na, hát akkor. A világ minden tudományát meg lehet közelíteni a fémek felől. Milyen címet is szántunk a könyvnek, Belbo?- Valami komolyat: A fémek és az anyagi kultúra vagy ilyesmit.- Komoly cím kell, úgy bizony. Meg egy kis plusz, valami sokatmondó semmiség, na, lássuk csak… Megvan: A fémek egyetemes története. Benne vannak a könyvben a kínaiak is?- Benne hát.- Jó, akkor egyetemes. Akkor ez nem reklámfogás, mert ez az igazság. Sőt, még jobbat mondok: A fémek csodálatos kalandja.”
38. fejezet

„Elosontunk onnan (rózsaszínpárduci léptekkel, ahogy a modern világ perverzióit meghökkentő alapossággal ismerő Diotallevi megjegyezte), és egykettőre lent voltunk megint a kertben.”
61. fejezet

Ha a kritikát már láttad, nézd meg a Háború és béke idézeteit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése