2012. július 8., vasárnap

Papírok, melyekre könyveket nyomtak


Sajnos a papír minősége is befolyásolja azt, hogyan olvas az ember; szerencsére nem nagyon. Jöjjön egy kis bemutató néhány általam összeszedett könyvpapírról, főként már ismertetett könyvek papírjai közül.

Bibliapapír
Igazi csodaanyag, méltó rá, hogy a biblia legyen rányomtatva. Vékony, nagyon. Átlátszó is, de nem annyira, hogy zavaró legyen olvasásnál, sőt, alig látszik a túloldali szöveg. Ez a ronggyal kevert papír teszi lehetővé, hogy olyan könyvek is viszonylag kis helyen elférjenek, melyek egyéb papírokra nyomtatva bizonyosan csak több vaskos kötetbe osztva lennének használhatók.
 
Szép-új fehér papír
Makulátlanul fehér, erős. Öröm kézbe fogni.
 
Öreg, megsárgult papír
A pár évtizede nyomtatott könyvlapokat mintha sötétebb sárga keret venné körül oldalpáronként, az egész lap pedig halványsárga sötétebb rostokkal tarkítva. Mértéke akár egy könyvön belül is változhat.
Fényes-színes
Régebben csak a képes betétlapokat nyomták ilyenre, ma már az albumok és az ismeretterjesztő könyvek jó része ilyen papírra nyomtattatik egészen. Fényessége egyenes arányban eredményez látványosságot és csúszósságot, kissé ragad is. Víz hatására hullámosodik.Fehér-színes
Jó minőségű és fényezés nélküli fehér papír, melyre színesen is nyomtatnak.Színes-szagos
Egészen extrém: fénytelen, színezhető fehér papír, a könyvből kinyitáskor jellegzetes szag (vagy illat, ízlés szerint) árad szét (a képen Bear Grylls: A vadon törvényei - tényleg szagos!).

Félújrapapír
Újonnan is sárga, fehérített (?) újrapapír (?).
 A képen O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások.
Nemsárguló régi papír
Mi a titka? (a képen 1987-es Magyar Mythologia)Vécépapír-irodalom
A papír teljes egészében darált papírból készül, színre és állagra közel megegyezik a módosítatlan vécépapírral. A papír szürke, benne kétes eredetű színes foszlányok és darabkák, tapintásra érdes és omlós. Olcsó és gazdaságos, emellett részleteket olvashatunk benne különféle régi iratokból. Megfelel rossz ponyvának és szennyirodalomnak, amelyre elolvasás után úgysem várhat méltóbb sors, mint hogy valaki kitörölje vele…Hajrá! Írjatok kommentben minél több, eddig nem említett papírfajtát, én pedig kiegészítem velük a cikket! Bárki szabadon hozzászólhat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése