2012. június 11., hétfő

A világ legrosszabb könyve? - kritika Goethe Wertheréről


Főként Ifjú Werher szenvedései címen ismert az a könyv, amely kiadása után olyan hatalmas botrányt kavart és olyan óriási sikert aratott, hogy a mai napig emlegetik. Ennek mi lehet az oka? Ha ez egy egyszerű bestseller, miért nem felejtették el?
Ezt a kiadást olvastam
            Sztori A történet nem egy nagy hűha: egy érzelgős srác vidékre megy, ott szerelmes lesz egy eljegyzett lányba, minderről leveleket ír jó barátjának, Wilhelmnek, kb. 2-8 naponta. A lány, Lotte később hozzámegy vőlegényéhez, Alberthez, de a házaspár jó barátságban marad Wertherrel, aki végül öngyilkos lesz.
            A levelek Nekem Werther kissé egoistának jött le. Mindig csak magáról beszél, másokról is csak inkább magával kapcsolatban (kivétel talán a parasztlegény, de azt is azért mondja el, mert nagy hatással volt rá). Ez nem baj, a regény szempontjából jó is, azonban furcsa, hogy Wilhelm leveleire csak annyiban történik utalás, amennyiben Wertherről, az ő gondolatairól mondott véleményt bennük. Wilhelm magáról sohasem beszélt? Werthert nem érdekelte a barátja? Mert ez bizony inkább napló, mintsem levelezés (esik szó egy levélben Werther naplójáról, azzal mi van? vagy nem írja?).
            Werther stílusa Nyálas-e a Werther? Egyrészt kortól, nemtől, ízléstől, történelmi kortól függ, mi idegesítő és mi okoz esztétikai élvezetet a stílusban. Másrészt ez olyan szempontból is problémás, hogy nincs meg a definíció a nyálasságra. Egyesek bármi filmet/könyvet, melyben érzelmekről esik szó, nyálasnak bélyegez, mások pont ezt szeretik. Utóbbiaknak kedvence lesz, előbbiek meg nem tudom, mit csinálnak kínjukban, mert Werther egy, hangsúlyozom, egy dologról beszél végig, minden levélben: AZ ÉRZELMEIRŐL.
            Werther hülyesége És miért hülye szegény Werther? Mert az érzelmeit az esze, megfontolt gondolkozása elé helyezi. Nem csoda, hogy oda jutott, ahova. Ezen nincs mit szépíteni: ha Werther mégis gondolkodásra adná a fejét szívét, azt kell mondjuk, hibás a logikája, mert a szívvel nem lehet gondolkodni, mást pedig Werther nem használ.
            Werther csábító hülyesége Éppen ezért csábító a gondolkodáshoz szokottaknak, hogy átmenjenek Werherbe (akik eleve nem gondolkoznak, azokról nem is beszélve): ettől a tehertől megszabadulva, csupán az afféle szépségekben lehet élni, amikben ő… és lehet meghalni. Nem kell Werthernek lenni, hogy a természet szépségeit vagy a szerelem örömeit értékelni tudja az ember.
            Werther, az (ön)gyilkos Veszélyes könyv? Lehet rá mondani, de nem feltétlenül az, aki tud józanul gondolkodni, látja, hogy Werther szánandó fickó, nem példakép, rendes, de nem egy jó vezető. Veszélyes eszmék? Hát a legveszélyesebb az, ahogy az öngyilkosságról beszél. Egy helyütt pl. azt mondja, az öngyilkosság éppen annyira bűn, mint lázban meghalni: utóbbinál a test, előbbiben a lélek mondja fel a szolgálatot. Hát kafa. Vagy hol a 9. parancsolat, hogy felebarátod házastársát ne kívánd? Pedig ez nagyon jó parancs, betartása sok problémát, gondot, összetűzést, illetve családi katasztrófát megelőz. Werther is betarthatta volna, ha lett volna benne annyi önfegyelem, hogy uralkodik magán, és nem csak a saját feje szíve után megy, hanem mondjuk miután – okosan – elment, távol Lottétól, nem mászik vissza tovább kínlódni.
            Bestseller Werther egyértelmű bestseller: gyilkosság és érdekes szerelem körül forog a cselekmény egésze, emellett frappáns mondásoktól hemzsegnek a lapok. De nem csak ebben, hanem a korabeli befogadókban is kell keresni a sikere okát: a szentimentális emberek magukra ismertek benne, mondanivalójukat mondta ki Werther, az ő világuk ez a könyv (forrás).
            Maradandó érték? Ő… hát ez jó kérdés. Hogy őszinte legyek, ez a könyv azoknak érték, akik szeretik. Azoknak az egész egy királyság, akik nem szeretik, azoknak nem ad pluszt. Én az utóbbi csoportba tartozom. Én nem vagyok az érzelmek embere, bocsássa meg nekem a kritikáimat minden wertherista :-) Talán azért maradt meg ez a könyv, mert annyira tisztelik-szeretik Goethét, hogy egy könyvét sem lehet kritizálni, sőt.
            Összességében Ha kötelező olvasmány, erénye, hogy tényleg rövid. Én amiket hallottam róla, azok alapján azt hittem, ez a világ legrosszabb könyve. Tévedtem. Szerettem a címét: „Ifjú Werther szenvedései”, hogy micsoda találó cím. Erre rá még nem is szenvedett annyit ez a Werther, mint az ember (el)várná. Goethének valószínűleg szüksége volt a megírására, mintegy terápiás okokból (saját, nagyon hasonló szerelme egy eljegyzett lány iránt; ill. egy ismerős fiú öngyilkossága). Szóval ennyi.
           
Nem volt rossz, de jó sem. 7/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése