2012. június 14., csütörtök

Háború és béke – idézetek


Már jelent meg idézet a könyvből, lásd ITT
Jelent meg kritika is a könyvről a blogon, lásdITT
Jöjjenek az idézetek:

            „- Ez? Hát igen, ez jó kutya, jól fog – dicsérte közömbösen Ilagin a vörös pettyes Jorzát, amelyért egy évvel ezelőtt három jobbágycsaládot adott a szomszédjának.”
2. kötet, 4. rész, 6. fejezet

„Erődöt elfoglalni nem nehéz, de nehéz megnyerni a hadjáratot. Ahhoz pedig nem szükséges ostrom és roham, de szükséges türelem és idő. Kamenszkij katonákat küldött Ruscsuk ellen, én meg csak őket (a türelmet és az időt) küldtem, és több erődöt bevettem, mint Kamenszkij, és arra szorítottam a törököt, hogy lóhúst egyék.”
3. könyv, 2. rész, 16. fejezet; Kutuzov mondja Andrej hercegnek

„A háború nem holmi nyájaskodás, hanem a legocsmányabb dolog az életben, ezt nem szabad elfelejteni, és nem szabad háborúsdit játszani.”
1. könyv, 2. rész, 25. fejezet; Andrej mondja Pierrenek

„Akinek fejét veszik, nem sír a hajáért.”
3. könyv, 3. rész, 21. fejezet; egy kereskedő mondja

„Az első időkben valahányszor eszébe jutott [Andrejnek], hogy meg kell halnia, azt mondta magának: hát aztán, annál jobb.”
4. könyv, 1. rész, 16. fejezet

„[Pierre] A fogságból való kiszabadulása után megérkezett Orjolba, és a megérkezését követő harmadik napon, amikor Kijevbe készült, és három hónapig betegen feküdt Orjolban; ahogy az orvosok mondták, epelázat kapott. Noha az orvosok gyógyították, eret vágtak rajta, és orvosságokkal itatták, mégiscsak meggyógyult.”
4. könyv, 4. rész, 12. fejezet

Ezt is nézd meg: Sorstalanság - idézet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése