2012. április 9., hétfő

A végzet: egyperces+videó+elemzés


Ha van olyan műfaj, amit érdemes elemezgetni, akkor az az egypercesMost a végzet című Örkény egypercesről lesz szó. Kiválasztásában nagyban hozzájárult az alábbi videó. Nem tökéletesen szöveghű, de pár szón ne múljék.

Elemzés: A novella – ha olvassuk, s nem hallgatjuk – valóban kb. egy perc.
Groteszksége nagyon erős: a meseszerű, naiv hangvétellel elmondott „rémeset” ellentétes hangulatokat ébreszt. A végén a csattanó – „És most viszi! – feloldja a kellemetlen hangulatot.
Hozzájárul a hatáshoz, hogy egy gyakorlatilag lehetetlen szituációba halnak meg megannyian, végzetszerűen, mint egy görög tragédiában.
            Mi lehet a rejtett értelem, mögöttes tartalom? Először is egy rémtörténet paródia. Ez nem túl rejtett. Azonban a vicc mögött ott húzódik még valami: az emberi élet törékenysége. Mert csak ennyi: mindenki megeszi a pogácsákat, és mind meghalnak. Semmi bonyolult nincs benne, senki nem is feltételezi, hogy bármi baj lehet. Ilyen szempontból hasonló novella Kosztolányi: A fürdés-e, azonban minden másban – stílusban, témában, egyéb tartalmakban – teljesen különböznek.
            A lezárás a lezáratlanság érzetét kelti. Mintha a történet most is tartana, s minden pillanatban ideérhet a sofőr, és megkínálhat pogácsával. Te elfogadod, megeszed és annyi. Természetesen ez teljesen abszurd: a történet kitalált, évtizedekkel ezelőtt írták, és mit is keresne éppen nálad a sofőr? A "mese" mégis aláássa ezeket a kételyeinket – csupán a másodperc törtrészéig, de ez elég, hogy utána jót vigyorogjunk rajta. A lezáratlanság más novellákban is jelen van, pl. Franz Kafka: A császár üzenetében, mely szerint a haldokló kínai császár üzenetet küldött egy követtel neked, „és most viszi”, de nem ér ide akkor sem. Azonban te megálmodod majd, ha eljön az éjszaka. A végzet egyperces annyiból jobb, hogy én – ellentétben a Kafka novellával – tartalmat tudok felfedezni benne, emellett a stílusa is jobban megragadja az embert.
És a lezáratlansággal újra itt a sebezhetőség: te is meghalhatsz bármikor, egy apró butaság következtében. Van egy másik egyperces: Nem te. Ez is egy meghökkentő eszközzel – nem akarom lelőni a poént – döbbent rá, hogy csak éppen még nem te.
A cím: A végzet. Már említettem, hogy a végzetszerűség milyen erős. A szereplőknek nincs döntése, meghalnak mind. Csak a sofőr nem. Ő az, aki elviszi a maradékot, és majd talán odaadja valakinek. Talán neked.
Stílus: 9/10
Tartalom: 8/10
Végeredményben: 8,5/10
Tetszett a cikk? Értékeld!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése