2012. március 25., vasárnap

Tulipán mint vulva – a Jelképtár rövid kritikája

Régebbi kritika
Őseink kedvelték a jelképeket. Népmeséink hemzsegnek a jelképektől, népi motívumaink szinte kivétel nélkül jelképek. De vajon miért rajzoltak, festettek, faragtak, hímeztek mintáztak mindenhova tulipánt? És miért a gólya hozza a gyereket?
            Ebből a tanulságos könyvből egy érdekes látásmódba tekinthetünk be: a jelképes gondolkodáséba. Hogy röviden összefoglaljam a tapasztalataimat: minden egyenes dolog phallosz, minden lyukas dolog vulva, ami meg se nem egyenes, se nem lyukas, az vallási jelkép. Talán őseinknek perverzebb fantáziája volt, mint gondolnánk? Vagy talán a jelképmagyarázók gondolatvilágáról tanulhat az olvasó? :-) De végül is sok mai embernek se jár máson az esze, mint a másodig alapvető ösztönön…
            A viccet félretéve: mit jelképez a csillag? vagy a törpe? miért raktak a kapu mellé őrállatot? mit jelentenek a házakon és pincéken azok a furcsa régi faragások? és mit jelképez a lóláb az ördögön?
            Akit érdekel a néprajz, a mitológia és a jelképek világa, kíváncsi a régi gondolkodásra, annak merem ajánlani ezt a kislexikont. Csakhogy:
            A könyv sok helyen elborzasztó, perverz dolgokat tartalmaz, 12 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett (vagy még amellett sem) ajánlott. Jó könyv, de nemigen tesz jót egyszerre túl sokat olvasni belőle.

8/10

Ajánlom ez az internetes szimbólumtárat is: Kattints ide!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése