2012. február 11., szombat

Nagy számok – könyvkritika


Gondolkodtál-e már, mik a legnagyobb számok, és mire lehet használni ezeket? Töprengtél-e már a világűr méretein? Tűnődtél-e már rajta, mekkora egy atom? Vagy a Nap, vagy más csillagok? És a naprendszer? Mekkora egy fényév? Eszedbe jutott-e, hogy a testedben micsoda hihetetlenül nagy számok vannak (képletesen szólva)? Hogy hány évvel látsz a múltba, ha éjjel az égboltot fürkészed? Hogy milyen szélsőségek uralkodnak a Földön? Mekkora az esélye, hogy nyerj a lottón, vagy lezuhanj egy repülővel? Milyen egy fekete lyuk? Hogyan jöhet létre olyan egyszerű dolgokból, mint az atom vagy a molekula, olyan lélegzetelállítóan bonyolult lény, mint az ember? És egyáltalán: micsoda elképesztően összetett világban élünk?
            Mary és John Gribbin könyve megdöbbent, csodálkozásra, majd elgondolkodásra késztet. Tényekben és elefántokban bővelkedő kötet, olyan, amelyet nem elég egyszer elolvasni, és a barátaidnak olvasni kell belőle. Olyan dolgokat tanulhatsz belőle, hogy a többiek csak lesnek (hogy vajon nem az ujjadból szoptad-e ezt a sok hülyeséget információt). Nem csak matek, nem csak statisztika, hanem fizika, kémia, biológia, csillagászat, meg még egy csomó más. Mindenhol lehet olvasni, de ne csodálkozz, ha egy kis olvasás után odarohansz egy vadidegen emberhez, hogy elmeséld neki mindazt, amit az imént megtudtál ebből a könyvből. :-)
            A témák érdekesek, semmit sem bonyolít túl, lehetőséget ad érdekes beszélgetésekre. Úgy gondolom, kicsit túl rövid, a folytatást nagyon szívesen venném. Az illusztrációk segítenek a megértésben, szépek és jópofák. Összességében: ez egy olyan könyv, amit érdemes elolvasni.

9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése