2012. január 6., péntek

Gyorsan, könnyen, képpel: Az ember – képes enciklopédia kritikája

Az ember - képes enciklopédia

Az ember hihetetlenül összetett lény, és minden ember érdeklődik a saját faja iránt. Az ember – képes enciklopédia, melynek főszerkesztője Robert Winston, segít megválaszolni a kérdéseinket, legyen szó az emberi testről, népekről vagy akár az elme rejtelmeiről.
            Ha kezedbe veszed ezt a – kissé súlyos – kötetet, a borítóról hatalmas emberi szem mered az arcodba. Az írisz mintázatait megcsodálva kíváncsian nyitod ki a könyvet, és bármelyik oldalnál is üssed fel, láthatod, hogy kétharmad rész képhez aránylik az egyharmad rész magyarázó szöveg. A képek azon kívül, hogy hatékonyan magyaráznak, nagyon szépek is.
Térdízület
Tegyük fel, hogy éppen a látást bemutató oldalon nyílik ki a könyv. Fölül rövid bevezetés, középen egy nagy szemgolyó fogad minket, melynek minden rétegét, minden apró részét bemutatják a köré írt kis szöveg-csomagok, a sugártestet, a szaruhártyát, a vakfoltot, az üvegtestet, a látóideget, a lencsét, a pupillát, a kötőhártyát, a szemmozgató izmot, a sárgafoltot, az érhártyát, az ínhártyát, a retinát és az íriszt. A nagy szemgolyó körül kilenc kisebb kép vagy képcsoport található, mind magyarázattal ellátva, így például megmagyarázza a fókuszálás működését, a pupilla izmainak szerepét abban, hogy megfelelő mennyiségű fény jusson a szembe, és a könnyezés mechanizmusát. Egy kis szövegdoboz képpel illusztrálva az íriszazonosítást ismerteti. Három nagyobb szövegcsoport tárgyal különböző nagyobb témákat: „Hogyan látunk?”, „A szem védelme”, illetve „Az önműködő szem”. Lapozzunk, és további két oldalon keresztül ismerkedhetünk a szem mozgatásával és a képek feldolgozásának folyamatával – ha nem baj, ezt nem részletezem.
A könyv négy nagyobb részre oszlik: Test és elme, Kultúra és társadalom, A Föld népei és A jövő. Leghosszabb A Föld népei, amelyben kontinensenként ismerkedhetünk meg az ott élő népekkel, rövid kis cikkekben. Szinte azt mondhatnám: címszavakban. Sokszor sajnálja az ember, hogy nem részletesebben, de hát ez elvégre mégis csak egy enciklopédia, nem lehet benne „minden”. A második legnagyobb rész a testet ismerteti, a kultúrának, az életciklusoknak és az ezekhez kapcsolódó szokásoknak, a társadalomnak és az elmének rövidebb részek jutnak, és az említett negyedik „nagy” rész, a jövő pedig csak pár oldalt tölt be. Mindig azt mondhatjuk: sajnos, mert egy-egy témából akár annyit olvasnánk, mint a teljes könyv. A végén hosszú név- és tárgymutató található.
Amit eddig leírtam, talán mutatja, mennyire tetszett a könyv. Jó ötlet, szép, igényes kivitelezés. Amit sajnáltam, hogy néha kicsit túl szófukar. Kedvcsinálónak azonban tökéletes. És a ráadás: a könyvet akciósan 4000 Ft-ért meg lehet szerezni az Alexandrában. Csak azt mondhatom: rajta.

9/10Most pedig beszéljenek a képek! (bocsánat, hogy némelyik kilóg)


Nagy magyarázó ábrák, szépen megkomponált oldalpárok
A kis szövegdobozokban érdekes információkat olvashatunk...
Szakszerű bemutatás, tömören, egyszerűen
A könyv albumként is beválik - jó néhány egész oldalas illusztrációban is gyönyörködhet az olvasó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése