2012. január 24., kedd

Csótány, patkány, ezüstös ősrovar – a Nagyvárosi természetbúvár kritikája


Rendhagyó, hiánypótló kötet ez, az ismeretterjesztés és a budapesti felnőtt humor keveréke. A „felnőtt” kifejezéstől nem kell megijedni, nincsenek egymás hegyén-hátán sz… utalások, de 12 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott. Bemutatja a bodobácstól és a bolhától kezdve a cinkén, a denevéren, a kóbor macskán át a sündisznóig és a verébig mindenféle gyakoribb városi állatot, bónusznak még dankasirályt és ezüstös ősrovart is kapunk, amit talán nem mindnyájan ismerünk. Ja, meg még egy csomó mást, amit igen. Megtudhatjuk, hogyan sző hálót a pók, hogy fogjunk ősrovart, bevezetnek a bodobácstartás rejtelmeibe, és Winkler Róbert emellett azt is elárulja, hogy szaporodnak a macskák (+18, nem tudta kihagyni). A tetű sem a leggusztusosabb élőlény, de a varjúnevelés ezután felüdíti az olvasót. A patkányról mindenki megtudhatja, mennyi hasznot hozott eddig az emberiségnek, és a muslinca kromoszómái sem fognak kimaradni. A földigiliszta hihetetlenül bonyolult belső felépítése elképeszt, az imént említett író csigafőző története pedig megmosolyogtat. Hogy mi a különbség a fiú és a lány fülbemászó között, az biztos mindenkit érdekel. :-)
            A személyes történetek olvasmányossá teszik a könyvet, és a stílusa a legszárazabb tényeket is izgalmassá teszi. Azt is megtudjuk, mi történt, mikor a katonaságnál egy fickó majdnem befogadott egy sündisznót, és hogy a szerző nagy örömét leli a párosodó csigák nézésében. Tömérdek illusztráció van minden lapon, öröm nézni. Méreteit tekintve a könyv utazásnál is jó szolgálatot tehet, a gyerekek/tinédzserek/kíváncsibb felnőttek hónapokra elfoglaltságot találhatnak az állatok figyelésében és elkapásában, a család női tagjainak nem kis idegességére (szétmásztak a fülbemászók, berohadt a pincebogár üvege, hova tegye a lisztbogarak dobozát, stb.).
            Érdemes beszerezni, jó könyv csak nem kisgyerekeknek való, a szerző túlzott érdeklődésére való tekintettel a szaporodásra nézve.

8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése