2011. december 23., péntek

Gyerekuralom – a Tükörváros titka című regény kritikája

Egy tizenkét év körüli fiú, Marcó útra kel, hogy a Tükörvárosban uralkodó király katonája legyen, vele megy húga, Amira is. Közben apjukat is keresik. De a hajdan fényes város helyén egy büdös porfészket találnak, ahol egy Lunarda nevű boszorkány zsarnokoskodik, és tartja a polgárokat rabszolgasorban. Az emberek egy nagy kőbányában keresnek egy varázskövet, közben napi egy kevéske patkányt esznek. Emellett a városban egy titokzatos gyerekrabló szörny is tevékenykedik…
            Mikó Csaba könyv alapvetően izgalmas kalandregény, sok váratlan fordulattal. A fiatalabb korosztály is viszonylag könnyen megemészti, és az idősebbeknek sem okoz csalódást. A történet több szálon fut, leginkább Marcóék története van kidolgozva. A boszorkány elvetemült, szerkentyűitől és tőle magától még félni is lehet, ha valakinek épp félni támad kedve. Szolgája, a törpe igazán ellenszenves, emellett szánalomra méltó. A patkányárus gonosz és kapzsi. A felnőttek többsége – kivételt képeznek a szülők – mind rosszak és veszélyesek. Ellenben a gyerekek tiszták, hősiesek, bátrak, okosak, összetartóak, és ha valami kisebb hibájuk van is, az is eltörpül erényeik mellett.
            Spoiler következik!
A gyerekek serege évek óta él egy földalatti bunkerben, és társakat rabolnak, meg készülnek, hogy leigázzák a zsarnokot. Vezetőjük egy bölcs és higgadt és végtelenül hibátlan fiú, akit tisztelnek és szeretnek, és ezért mindenki jó gyerek. Nem sírnak a mamájuk után, dolgoznak és készülnek a harcra. Szökés, lázadás? Ugyan! Szervezetten építik a föld alatt Gyerekvárost, és mindenki jól végzi a feladatát. Deee, várjunk csak! Lehetséges ilyen? Néhány Legyek ura stílusú könyv és egy kis elmélkedés után rájövünk, hogy az elmélet kicsit sántít. De annyi baj legyen!
            Spoiler vége!
Tehát vannak hibái a történetnek, de mesének megteszi. Jó mese, és a gyerekek is szeretni fogják. Kalandregénynek elég izgalmas. Fantasynak közepesen kiforrott, de nem teljesen ponyva. A karakterek nem elég árnyaltak.
            Összességében: ez egy jó meseregény, érdemes elolvasni, de nem lehet tanulságot levonni belőle.

8/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése